Wanneer dát kind jouw kind is

kind negatieve reacties

Sta je in de speeltuin met spanning te kijken
Ben je bang voor de reacties van anderen
Zie je op tegen (kinder)feestjes
Denk je bewust na over uitjes
Ben je terughoudend om op visite te gaan
Ben je altijd alert

Want…….

Jij bent de ouder van dát kind

Het kind dat opvalt, afwijkt en meer is dan gemiddeld. Onopgevoed, brutaal, druk, verlegen, heftig, teruggetrokken. Het kind waar anderen wat van vinden. Of negatief op reageren.

En dat kan zeer doen, want….

Dát kind is JOUW kind

Hoe ga je om met de reacties van anderen?

Krijg je veel reacties van anderen? Heb je er moeite mee en denk je achteraf: ‘Had ik dit maar gezegd!’ In mijn praktijk ontmoet ik veel ouders die hier last van hebben.
Wat helpt, is om op voorhand te bedenken wat je kunt zeggen in deze situaties. Kun je in de reacties een patroon zien en hoe kun je hierop reageren? Je kunt de ander bijvoorbeeld bedanken voor de opvoedtips. Of je dit uitspreekt met dankbaarheid of sarcasme is aan jou. Je kunt ook de kwaliteiten terugspiegelen van jouw kind. In reactie op: ‘Hij is wel verlegen hè’. Kun jij zeggen: ‘Hij kijkt graag de kat uit de boom. Dat vinden wij erg verstandig van hem.’ Je kunt ook besluiten om niet (meer) te reageren.
Het maakt verschil of je feedback krijgt van een naaste of een vreemde. De reacties van familieleden of vrienden kunnen meer impact hebben.

Wacht met reageren

Kun je objectief kijken naar de feedback? Ook al is het ongevraagd advies, het is niet per definitie verkeerd bedoeld. Vaak hebben familieleden en vrienden zorgen en zijn zij graag betrokken.
Krijg je een opmerking? Wacht dan eens met reageren. Voel de teleurstelling of boosheid en wacht tot je deze minder sterk voelt. Vraag jezelf dan af wat er gezegd is en of deze reactie je helpt of niet. Soms blijkt ongevraagd advies toch een zinvol advies. Wie weet geeft het jou nieuwe inzichten. Is het een opmerking die je niet helpt? Durf je het dan los te laten of te bespreken?

Vurige vraag?

Wil je hierover meer weten of wil je wat met mij delen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.