Als Sinterklaas maar geen corona krijgt. Hij komt, hij komt…of toch niet?

Sinterklaas Corona

 

Lieve papa en mama,

Wat een ellende hè? Sinterklaas die vanwege Corona niet door het land kan reizen voor gezellige intochten en bijeenkomsten, thuis of op school (en bij oma, opa, tante, BSO, eigenlijk overal).
Zeg eens eerlijk: verheug jij je stiekem ook op een minder heftig Sinterklaasfeest en ouderwetse gezelligheid in huiselijke kring? Minder spanning en minder discussies tussen de grote mensen? Een intiem feest, ondanks alle maatregelen?


Ik wil je niet ontmoedigen, maar ik denk niet dat het dit jaar minder spannend wordt.  Persoonlijk verwacht ik veel van onderstaande vragen:

“Moet de kadootjes in quarantaine?”
“Wordt Sinterklaas ziek?”
“Kunnen de pieten de kadootjes brengen?”
“Mag Sinterklaas wel op reis? Want niemand mag nu op reis?”
“Oh jee, een avondklok. Wanneer kan ik mijn schoentje zetten?”

Heb jij een kind wat diep nadenkt en verwerkt en meer dan gemiddeld gevoelig is? Dan heb ik een paar tips.  

Een verlangijstje en ontprikkellijstje

Maak dit jaar niet alleen een verlanglijstje, maar ook een ontprikkellijstje. Hierop schrijft het hele gezin ideeën om te ontspannen. Wat zijn activiteiten waar jouw kind van ontprikkeld? En hoe zit dit voor jou? Om niet teveel nadruk te leggen op spanning kun je het introduceren als: “Hoe maken we het extra gezellig in huis in December?”
Overdag een keer in bad, meer tijd voor Kapla, een boswandeling, een week geen BSO, sportclubjes of meerdere speelafspraken? Ook Sint vindt dit een fantastisch idee, want het is tenslotte een FEESTmaand.

Sinterklaas is graag duidelijk

Hij laat met alle plezier weten wanneer hij een schoenkado brengt en pakjesavond viert. Hij stopt bij het eerste schoenkado een lijst met data in de schoen, zodat papa en mama dit op de kalender kunnen zetten.

Het Sinterklaasjournaal wordt uitgezonden om 18:00 uur. Voor kinderen die diep verwerken en lastig in slaap komen, wordt het Sinterklaasjournaal iedere dag om 16:00 uur uitgezonden 😉.

Sinterklaas Corona

Angst opvangen

Is jouw kind bang? Maakt het zich grote zorgen? Wat zou het fijn zijn als we deze angst kunnen oplossen of wegnemen. Goedbedoelde uitspraken, zoals: “Joh, maak je geen zorgen” en “Hij komt echt wel en hij wordt niet ziek” zorgen er  niet voor dat het gevoel van angst of bezorgdheid verdwijnt. Afzwakken of de angst ontkennen verandert het gevoel niet en soms wordt de angst juist groter.
De eerste stap in het opvangen van emoties is het (h)erkennen. Dat kan met stille aanwezigheid (luisteren, een knikje, vasthouden) of door het benoemen: “Spannend he? Je maakt je zorgen he?”

Kinderen hebben  fantasie en zijn vindingrijk. Wanneer ze ontspannen en aangehaakt zijn, komen ze vaak zelf met oplossingen of ideeën: “Ik hoorde dat Sint blij is, dat iedereen thuis is om zijn schoen te zetten. Dat gaat nog weleens mis andere jaren.” 

Je kunt dan inhaken, doorvragen of een grapje maken: “Ja, ik heb gehoord dat de kadootjes uitvoerig zijn getest op sporen van corona en de eerste resultaten zijn heel goed.”
Fantasie werkt goed bij kinderen, daarom is Sinterklaas zo populair.

Pas wel op met het aandragen van zogenaamde helpende of positieve gedachtes (ook al is dit goed bedoeld). Erken eerst de spanning of emoties en schat in of dit bij jouw kind kan. Wanneer een kind diep nadenkt en diep verwerkt, kunnen nieuwe gedachten ook zorgen voor meer onrust.

En de laatste tip…

Sinterklaas komt ook graag eerder. Is de spanning zo groot dat slapen, eten, spelen lastig wordt? Dan komt Sint een weekend of een paar dagen eerder. Dat is voor hem ook gemakkelijker, omdat een aantal Pieten nu thuis werken 😉.